Hoe kies ik de juiste boom voor mijn tuin?

Het kiezen van de juiste fruitboom is vanwege het grote aanbod niet gemakkelijk. Daarom behandelen we hier een aantal onderwerpen die voor u van belang zijn bij het maken van de juiste keuze.

Wat zijn uw wensen

Ten eerste: Wat zijn uw wensen? Wat is de reden dat u fruitbomen gaat planten, gaat het u om de nostalgische uitstraling die een boomgaard heeft of gaat het u om de vruchten? Wilt u een solitaire boom planten of een groep, in de volle grond of in een verhoogde bak? Om deze vragen te beantwoorden volgt een korte uitleg over fruitbomen:

Hoogstam/halfstam/laagstam

De meeste fruitbomen kunnen door zaaien niet worden vermeerderd, omdat de zaailing nooit dezelfde eigenschappen zal hebben als de originele boom. Vandaar dat men (al in de romeinse tijd!) begonnen is met vegetatieve vermeerdering:’enten’. In het kort betekent dit: Het vastmaken van een deel van de boom (de ent) op een onderstam (een zaailing). De boom die op deze manier uitgroeid zal dezelfde eigenschappen hebben als de originele boom. In het verleden waren dit dan ook altijd hoogstamfruitbomen.
In de afgelopen 100 jaar heeft men onderstammen ontwikkeld met een geringe groeikracht. Doordat de gehele boom kleiner bleef werden oogst en onderhoud een stuk gemakkelijker en was het mogelijk om te mechaniseren in de fruitteelt. Hier kleven voor de particuliere fruitteler echter wel nadelen aan: Een fruitboom met een zwakke onderstam stelt hogere eisen aan de bodem en zal optimaal verzorgd moeten worden. Deze bomen zullen op een beschutte plaats moeten staan met voldoende ondersteuning. Kortom zijn bomen met een zeer zwakke onderstam minder geschikt voor de hobbyist. Dit is ook de reden dat we deze bomen niet aanbieden als oude fruitboom.
Een ander belangrijk aspect in de fruitteelt is de bestuiving. Wederom is het van belang een keuze te maken: Gaat u voor optimale fruitproductie of is dat voor u minder belangrijk. Een klein aantal peren en appelrassen kan zonder bestuiving vrucht zetten. Dit heet parthenocarpie en komt onder andere voor bij de perenrassen: Saint Remy en Conference. Deze bomen zijn dan ook goed solitair te planten.De vruchten die op deze manier ontstaan zijn vaak wel anders van vorm, iets kleiner en pitloos. Verder is het een goed idee om te kijken wat voor fruitbomen er in een straal van 100 m rond uw woning staan. Bijen kunnen deze afstand namelijk gemakkelijk overbruggen en op deze manier voor kruisbestuiving zorgen.

Wilt u graag meer informatie of persoonlijk advies, neem dan gerust contact met ons op!