Appelbloedluis, bloedluis in fruitbomen

Hoe ziet bloedluis er uit?

De wollige bloedluis dankt zijn naam aan de wollige draden die de luis bedekken. Ze komen in Nederland veel voor op diverse appelrassen. Zoals te zien op de foto kunnen er grote katoenachtige plukken aan takken en stammen hangen. De luizen zitten hier onder en zuigen het sap van de fruitbomen. Dit zorgt voor abnormale groei en de vorming van knobbels, ook wel bloedluiskanker genoemd.

Wat te doen bij een aantasting van bloedluis

Een lichte aantasting van bloedluis is voor de meeste bomen geen probleem. Bij grotere kolonies is het verstandig een bestrijding uit te voeren.

Preventieve bestrijding van bloedluis in fruitbomen

Voorkomen is beter dan genezen. Fruitbomen zijn zeer productief en nemen daardoor veel voedingsstoffen en vocht uit de bodem. Bemest de bomen elk jaar goed en geef bij droogte water. Gezond groeiende bomen hebben minder snel last van aantastingen. Zorg daarnaast voor een rijke biodiversiteit in de boomgaard. De natuurlijke vijanden van de bloedluis zijn sluipwespen, lieveheersbeestjes en oorwurmen. Deze natuurlijke vijanden kunnen een aantasting snel opruimen.

Curatieve bestrijding van bloedluis in fruitbomen

Mocht een fruitboom teveel zijn aangetast door bloedluizen dan is het verstandig een bespuiting uit te voeren. Doe dit als de luizen goed actief zijn (mei tot juli). Middelen op basis van pirimicarb werken goed en zijn verkrijgbaar bij diverse tuincentra. Spuit het middel goed op alle plaatsen waar wit pluis te zien is. Ook in spleten en tussen schors.

Bloedluis

Zware aantasting van bloedluis in appel