Perenroest

Wat is Perenroest?

Een veel voorkomend probleem in perenbomen is de vorming van roest. Een aantasting door de roestschimmel is te herkennen aan oranje verkleuringen op het blad. In de loop van het jaar worden deze verkleuringen donkerder en komen er aan de onderzijde van het blad verdikkingen. Deze verdikkingen vormen weer nieuwe schimmelsporen. De roestschimmel kan niet het hele jaar door op de perenboom overleven. In de winterperiode overleeft de schimmel op de Juniperus (Jeneverbes).

Is perenroest schadelijk?

Perenroest kan voor kleine fruitbomen schadelijk zijn. Bij grote aantastingen belemmert het namelijk de groei en vruchtzetting. Oude fruitbomen hebben minder last van de ziekte.

Hoe kan ik perenroest tegengaan?

De beste methode om perenroest tegen te gaan is het verwijderen van de bron van besmetting: de Jeneverbes. Als de schimmel geen plaats heeft om te overwinteren zal hij de perenboom niet opnieuw kunnen besmetten. Het probleem is dat alle jeneverbessen in een straal van ca 200 meter verwijdert moeten worden.
Een andere methode om perenroest tegen te gaan is chemische bestrijding. Door de bomen meerdere keren per jaar te bespuiten krijgen de schimmelsporen geen kans. Probleem hierbij is dat het een tijdelijke oplossing is. Elk jaar zal opnieuw moeten worden bespoten.

Advies:

Heeft u een jeneverbes in de buurt staan? Overweeg dan om deze te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om uw fruitbomen in goede conditie te houden. Dus voldoende water geven en bemesten. Een gezonde boom zal minder vatbaar zijn voor een besmetting met perenroest.

Perenroest

Aantasting van perenroest aan de bovenzijde van het bald

perenroest

De roestsporen zijn door het blad heen gegroeid en sporuleren aan de onderzijde van het blad