Vruchtdunnen bij fruitbomen

Halverwege juni tot begin juli is het tijd om te gaan vruchtdunnen. Vruchtdunning is nodig om het uitscheuren van takken te voorkomen door een te groot gewicht aan fruit. Daarnaast zorgt het dunnen voor gezonder fruit met een betere smaak en grootte. Oude fruitbomen die pas geplant zijn mogen maximaal 50 vruchten houden. De bomen die ouder zijn, 100 tot 150 afhankelijk van de grootte van de boom. Over het algemeen kunnen bomen op kleigrond meer vruchten dragen.

Beurtjaren

Fruitbomen geven soms het ene jaar veel vruchten en het andere jaar bijna niets. Dit wordt beurtjaren genoemd en komt door het slecht/niet snoeien van bomen. Ook heeft dunnen een grote invloed op beurtjaren. Door goed te dunnen en te snoeien zal een fruitboom elk jaar goed dragen.

Junirui

Van nature laat een fruitboom al een deel van zijn vruchten vallen. Na deze zogenaamde ‘junirui’ is het verstandig om de boom langs te lopen en waar nodig een handje te helpen.

Hoe dunnen?

Begin met het weghalen van misvormde en aangevreten vruchten en zorg voor een mooie verdeling over de boom. Fruitbomen hebben van nature vaak een te hoge productie. Dunnen is dus heel belangrijk! Kleine vruchten kunnen gewoon met de hand weggehaald worden. Laat het steeltje aan de boom zitten, deze valt er vanzelf af. Bij grotere vruchten kan een smal dunschaartje gebruikt worden.

Vruchtdunnen

Tijdens de junirui vallen veel vruchten vanzelf van de boom, bijvoorbeeld deze gele pruimen

Vruchtdunnen

Verwijder misvormde, aangevreten en gebarsten vruchten