Selecteer een pagina

Experts in fruitbomen

Pioenrozen van topkwaliteit

Over ons

Kwekerij het Lutterveld is gevestigd in Schuinesloot. Een klein dorp tussen Hoogeveen en Hardenberg. Op ons familiebedrijf worden vaste planten geteeld: hoofdzakelijk pioenrozen en astilbes. Daarnaast hebben we ons gespecialiseerd in het rooien en verplanten van oude fruitbomen. Het gaat hierbij om bomen uit de voormalige fruitteelt die we een nieuwe plaats geven in particuliere tuinen. Oude fruitbomen, van soms wel 70 jaar oud, hebben een prachtige authentieke uitstraling.

Geschiedenis familiebedrijf

In 1961 trokken opa Johan en oma Thijsje Luijmes vanuit Barneveld naar Schuinesloot. Ze betrokken de boerderij aan de Schuineslootweg waar ze een gemengd bedrijf opzetten: 7 koeien en 300 kippen. Later nam Hans samen met zijn vrouw Betsy het bedrijf over en specialiseerden ze zich in de melkveehouderij. Na jaren melken zijn er tegenwoordig geen koeien meer te vinden op de boerderij. In 2010 werd Kwekerij het Lutterveld opgericht door de derde generatie: Eva en Stefan.

 

Werkwijze fruitbomen verplanten

Het rooien en verplanten van monumentale oude fruitbomen heeft heel wat voeten in de aarde. Een boom die al 50 jaar op dezelfde plaats staat kun je immers niet zomaar verplanten! In onderstaande fotoreeks maken we duidelijk hoe we te werk gaan. Een degelijke voorbereiding is heel belangrijk en geeft ons het vertrouwen om bomen met garantie te herplanten.

Het eerste jaar na planten hebben de bomen extra aandacht nodig. Naast voldoende water moet er ook voldoende bemest worden. Veel mensen vinden het moeilijk om in te schatten hoeveel vocht een boom nodig is. Daarom krijgt elke klant een nieuwsbrief op de mail met tips om de fruitbomen in topconditie te houden. Desgewenst komen we in de jaren die volgen uw bomen vakkundig snoeien.

Plantadvies pioenrozen

Uw pioenrozen worden verpakt en verzonden in de periode september-december. De planten zijn nu in rust en daardoor goed te verwerken. Volg onderstaande tips op om je planten een goede start te geven:

  • Plant je pioenen zo snel mogelijk nadat je het pakket hebt binnengekregen. Laat de wortels niet uitdrogen.
  • Zoek een ruime/zonnige plaats in de tuin. Pioenrozen zijn echte zonaanbidders!
  • Zet de planten niet in het natste stuk van de tuin.
  • Wil je direct een mooi veldje pioenen? Reken op ongeveer 15 planten per vierkante meter
  • Voeg grondverbetering toe in de vorm van vivimus of potgrond. Meng dit goed door de grond.
  • Plant pioenrozen nooit te diep. 1 cm grond op de neuzen/uitlopers is voldoende. Te diep geplante pioenen geven alleen blad en geen bloemen!
  • De grond aandrukken en indien nodig een beetje water geven.
  • Strooi elk jaar een handjevol koemestkorrels bij de planten. Pioenen houden van vruchtbare grond. Ze zullen je belonen met een overdaad aan bloemen!
  • Sommige soorten hebben erg grote en zware bloemen. Ondersteuning is geen overbodige luxe.