veelgestelde vragen over fruitbomen
Veelgestelde vragen
Fruitbomen
Het kiezen van de juiste fruitboom is vanwege het grote aanbod niet gemakkelijk. Er zijn een aantal overwegingen waarmee je rekening moet houden:
- Wensen bepalen: Overweeg uw doelen, zoals esthetiek of fruitproductie, en kies tussen solitaire bomen of groepen.
- Boomtypes: Ontdek de verschillen tussen hoogstam, halfstam en laagstamfruitbomen. Let op de zorgvereisten en grootte.
- Bestuiving: Denk aan bestuiving voor optimale vruchtproductie. Controleer ook nabije bomen voor kruisbestuiving.
Voor meer informatie, lees verder of neem contact met ons op.
- Plantdiepte: Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk ligt met het maaiveld. Plant nooit te diep.
- Plantgat: Creëer een ruim plantgat van minimaal 40 cm met losse grond rondom de kluit. Doorbreek eventuele storende lagen voor goede waterafvoer.
- Drainage en grondverbetering: Voeg drainage toe bij natte percelen en verbeter de grond indien nodig. Vraag ons om advies.
- Aandrukken en gietrand: Druk de grond lichtjes aan rond de kluit. Maak een gietrand rond de boom die breder is dan de kluit.
Voor meer informatie, lees verder of neem contact met ons op.
Het eerste jaar na het planten van uw fruitboom moet u aandacht besteden aan een aantal punten:
- Water en voeding: Geef de bomen tweemaal per week ruim water. Voed de bomen in januari/februari met verteerde stalmest of koemestkorrels voor optimale groei in het voorjaar.
- Snoeien: Snoei uw fruitbomen jaarlijks. Raadpleeg onze website voor instructies of maak een afspraak voor professionele snoei.
- Vruchtdunning: Dun het teveel aan fruit uit in juni/juli. Houd ongeveer 75 tot 150 vruchten per boom aan voor kwaliteit en voorkom takbreuk.
Voor meer informatie, lees verder of neem contact met ons op.
Snoeien is bij fruitbomen absolute noodzaak en wel om de volgende redenen:
- Door te snoeien valt er meer zonlicht in de kruin waardoor vruchten beter rijpen en zoeter worden
- Een fruitboom met een open kroon droogt sneller op waardoor de vruchten minder snel aangetast worden door schimmels
- Door het vruchthout te snoeien blijft een boom zichzelf verjongen met frisse, vitale scheuten
- Goede vormsnoei in de beginjaren is van belang voor de stabiliteit van de boom. Deze zal beter bestand zijn tegen stormen en het gewicht aan fruit gemakkelijk kunnen dragen
Voor meer informatie over snoeien, lees verder of neem contact met ons op.
Vormsnoei is belangrijk in de eerste jaren na aanplant van een jonge appelboom. Door op de juiste manier te snoeien ontstaat een stevige gezonde boom met sterke gesteltakken (hoofdtakken). Let op de volgende aspecten:
- In het verlengde van de stam groeien meerdere scheuten recht omhoog. Laat hier echter maar 1 van staan
- Van de overige loten vormen we de gesteltakken: 3 loten die gelijkmatig over de stam verdeeld zitten. Deze takken mogen niet te steil groeien, buig ze daarom eventueel af tot ze een hoek van 60 graden vomen met de stam. Afbuigen kan met gewichten of touwen
- Kort de gesteltakken met ongeveer een derde in. Zorg ervoor dat u ze snoeit boven een naar buiten gericht oog
- Laat de overgebleven rechtopgaande tak iets langer (ca 15 cm) dan de gesteltakken
Voor meer informatie over snoeien, lees verder of neem contact met ons op.
De vormsnoei bij perenbomen is grotendeels gelijk aan die van appelbomen. Enkele belangrijke verschillen:
- Perenbomen groeien van nature steiler dan appelbomen. Besteedt daarom vooral aandacht aan de openheid van de kruin.
- Perenbomen lenen zich goed om in piramidevorm gesnoeid te worden.
- De perenboom ontwikkelt een sterke harttak. Kort deze in als het nodig is.
Voor meer informatie over snoeien, lees verder of neem contact met ons op.
Halverwege juni tot begin juli is het tijd om te gaan vruchtdunnen. Vruchtdunning is nodig om het uitscheuren van takken te voorkomen door een te groot gewicht aan fruit. Daarnaast zorgt het dunnen voor gezonder fruit met een betere smaak en grootte. Oude fruitbomen die pas geplant zijn mogen maximaal 50 vruchten houden. De bomen die ouder zijn, 100 tot 150 afhankelijk van de grootte van de boom. Over het algemeen kunnen bomen op kleigrond meer vruchten dragen.
Voor meer informatie over vruchtdunnen, lees verder of neem contact met ons op.
Bloedluizen, zoals de wollige bloedluis op appelbomen, herken je aan de wollige draden op takken en stammen. Ze zuigen sap, wat abnormale groei en knobbels veroorzaakt, bekend als bloedluiskanker. Bij lichte aantasting is er meestal geen probleem, maar grote kolonies vragen om actie.
Preventieve Maatregelen:
- Bemest fruitbomen jaarlijks en geef voldoende water om gezonde groei te bevorderen.
- Creëer een rijke biodiversiteit in de boomgaard om natuurlijke vijanden zoals sluipwespen, lieveheersbeestjes en oorwurmen aan te trekken.
Curatieve Bestrijding:
- Bij ernstige aantasting tussen mei en juli, gebruik pirimicarb-gebaseerde middelen. Spuit op wit pluisige gebieden, inclusief spleten en schors, verkrijgbaar bij tuincentra.
Voor meer informatie over bloedluizen, lees verder of neem contact met ons op.
Perenroest is een veelvoorkomend probleem in perenbomen, veroorzaakt door de roestschimmel. Herkenbaar aan oranje verkleuringen op het blad, ontwikkelt de schimmel zich gedurende het jaar en vormt verdikkingen aan de onderzijde, waar nieuwe sporen ontstaan. In de winter overleeft de schimmel op de Juniperus (Jeneverbes).
Voor meer informatie over perenroest en de behandeling, lees verder of neem contact met ons op.
Een veel voorkomende plaag voor alle fruitbomen zijn stippelmotten.
Deze stippelmotten worden ook wel spinselmotten genoemd. Ze zijn zeer herkenbaar door hun gestippelde lijf. De rupsen van de stippelmot maken gemeenschappelijke webben en vreten veelal jonge blaadjes. Hoe groter de plaag hoe groter de schade. Soms vreten ze complete bomen kaal.
Is de populatie rupsen op uw fruitbomen klein dan hoeft u niets te doen. De rupsen verpoppen tot vlinder en vreten niet langer blaadjes. Bij een ernstige aantasting (vooral bij bomen die net geplant zijn) is het verstandig om de rupsen te bestrijden. Dit kan zowel met biologische als chemische middelen die verkrijgbaar zijn bij tuincentra en boerenbond/welkoop.
Voor meer informatie, lees verder of neem contact met ons op.
Het rooien en transporteren van fruitbomen is een zorgvuldig proces dat begint met het stimuleren van nieuwe haarwortels door de wortels rond te steken. Daarna worden de bomen gerooid en direct verpakt in jute en draadkorven om uitdroging te voorkomen.
Vervolgens worden ze in eigen beheer naar de kwekerij vervoerd, waar ze in airpotten worden geplaatst voor een beter vertakte wortelkluit. Dankzij het gebruik van airpotten is de overlevingskans bij herplanting 100%. Het transporteren en herplanten gebeurt met speciale apparatuur zoals verreikers, mobiele kranen, of telescoopkranen. Binnen een jaar na het planten kunnen de bomen al vruchten dragen.
Voor meer informatie, lees verder of neem contact met ons op.